Week 4

Zondag 15 juni 2014 

Vroeg uit bed en om 7:15 uur vanuit Simrishamn vertrokken. Doel voor vandaag was het eiland Hanö. Uiteraard ligt dat recht in de wind. We hebben echter de tijd. Hebben nog iets last van de mist die ons horizontaal toe komt schuiven, deze trekt echter snel op. Na enkele keren te hebben gekruist, valt de wind geheel weg en moet de motor bij. Nog een poosje later trekt de wind weer aan en is Hanö bezeild. We arriveren om 14:45. Afstand over de grond 30 mijl, op het log 40 mijl.

Hanö is een geweldig mooi eilandje. Er wonen ca. 100 mensen, je loopt er in ongeveer 3 uur rondom, echter wel met klauteren etc. Goede (berg)wandelschoenen zijn wel nodig. Volledige stilte; ik ben onderweg niemand tegengekomen. Voor het eerst van mijn leven een nachtegaal gezien. Dit had ik allemaal graag met Marian gedeeld. Hopelijk kan ik haar met foto's wat mee laten beleven.  

 

Maandag 16 juni 2014 

Onze Zweedse buurman, bij wie we langszij lagen in Hanö, wilde om 6:00 uur vertrekken. Het was prachtig zonnig weer, toe hij ons wakker klopte, zodat we ook maar meteen zijn gaan douchen en eten. Rond 7:00 uur vertrokken we voor het 30 mijl lange traject naar Karlskrona, wat in het zuidelijkste scherengebiedje van Zweden ligt.

In het begin was er nauwelijks wind, later aantrekkend tot N3, dat ging aardig vlot. Helaas moesten we onderweg wel een keer of 5 behoorlijk van koers veranderen op verzoek van een Pools oorlogsschip, die daar met manoeuvres bezig was en met alle geweld wilde dat we uit zijn buurt bleven. Om 14:15 uur liepen we de jachthaven van Karlskrona binnen. Spiksplinternieuwe inrichting, havengebouw, etc., die dicht tegen het centrum aan ligt.

Nog tijdens het aanleggen begon het te regenen en dat heeft nog een paar uur aangehouden. 

We gaan nu wat gedetailleerd plannen, hoe we volgende week doorbrengen, welke plaatsen we bezoeken, etc, met het uitgangspunt dat we op 22 juni in Kalmar zijn, waar opstapper Aart ons kom vergezellen.  

 

Dinsdag 17 juni 2014 

Vandaag in Karlskrona gebleven. Boodschappen bij de Lidl gedaan; de waterlijn ligt weer een centimeter dieper, diesel getankt en wat geluierd.De haven is hier spiksplinternieuw, er is goede wifi en is direct tegen de stad gelegen. 

 

 Woensdag 18 juni 2014 

De wekker gezet op 6:00 uur. We gaan rond 7:00 uur op weg naar het 35 mijl verderop gelegen Kristianopel. Windvoorspelling vandaag ZW4. Het eerste halfuur halen we een snelheid van rond de 4 knoop. Daarna echter vaak tussen de 6 en 7 knoop. Op den duur bakstagwind. In totaal varen er binnen een zone van zo'n 5 mijl wel 10 boten. Om 13:15 lopen we het kleine haventje van Kristianopel binnen. Achter aan een hekboei en voor tegen de wal. Het kommetje kan zo'n 50 boten bergen, heeft een heel gemoedige sfeer en ligt in ons geval geheel uit de wind. In de brandende zon zelfs wat te heet. Over een paar dagen is het midsommerfeest en dan wordt er vreselijk veel gedronken en de aardige havenmeester is alvast aan het oefenen. Het dorpje bevat enkele tientallen huizen en ligt in een mooie omgeving. Op het log hebben we 37 mijl.

   

Donderdag 19 juni 2014 

Rond 9:00 uur worden we wakker door een fel zonlicht. Eerst een klein uurtje hardlopen, ontbijt en op gemak douchen. De omgeving hier is lieflijk, groen en aan alle kanten waterpartijen. Later op de middag maken we nog een wandeling over het schiereiland. Tegen de avond trekt de wind hard aan en komt er bewolking. Het haventje ligt echter zeer beschut voor de westelijke winden.

 

Vrijdag 20 juni 2014 

Om 11:30 uur vertrekken we vanuit Kristianopel naar het 14 mijl verder gelegen plaatsje Bergkvara. Dit ligt ook aan de vaste landzijde van de Kalmarsund. Het is volledig windstil en we moeten dan motoren. Bergkvara is een heel klein haventje, in combinatie met een camping. We moeten weer aan aan een achterboei afmeren. Hierbij wordt vaak door de buren even een handje geholpen, zeker bij dwarswind. Nu waaide het nauwelijks. Als we hebben opgeruimd, horen we in het bos, een stukje verder op, gezang. Toen we er arriveerden was het net klaar. Hier werd midsummer gevierd. Wij dachten dat het op midzomerdag, dus 21 juni zou zijn, echter de Zweden vieren dat een dag daarvoor, net zoals in de ons omringende landen, kerstavond op 24 december wordt gevierd, in plaats van kerstfeest op 25 december. Zodoende hebben we wat gemist, want hier was het alleen in de middag en was het ook geheel alcoholvrij. We hadden al wat andersgezinde verhalen gehoord. Wel hadden de Zweden en dan met name de dames zich opgedoft en bloemenkransjes in etc, alleen loopt de mode hier wat achter met Nederland, het had iets van Engeland met de bloemetjesjurken en ceintuurjes over iets te gevulde tailles, maar Jan vond dat de dames er hier pront uitzagen.

 

Zaterdag 21 juni 2014 

De langste dag. Waar we dus een groot feest verwachtten, was het hier uitermate rustig. Aangezien we zondagavond Aart in Kalmar aan boord krijgen, varen we wat in de buurt rond. We gaan nu naar Färjestaden op het eiland Ölland, recht tegenover Kalmar. Afstand 23 mijl. We varen voor de wind, met Z4. Als we aankomen betrekt het wat en later gaat het regenen. We zijn de enige passant. De havenmeester is niet aanwezig. Van iemand op de haven krijgen we de code van het toiletgebouw en een ruimte waar je wat kunt internetten etc. Gisteren hebben we onze eerste Campinggaz fles leeggemaakt en de reservefles aangesloten. Bij een poging deze om te wisselen, blijkt dat deze in Zweden niet meer verkrijgbaar zijn; ze zijn hier overgeschakeld op propaangas, omdat dit ook bij lagere temperaturen nog brandbaar is. Ik ben echter nog zeker 6 weken in Zweden. In Kalmar, een vrij grote plaats, gaan we op zoek naar een alternatief. Anders moeten we de rest van de tijd buiten de deur eten. Op zich ook geen straf, maar wel wat begrotelijk.